Fiberrikt bröd med valnötter
Ingredienser: 11 st | Baktid: 1 tim 30 min
Recept på fiberrikt bröd med krossade valnötter och hård skorpa. Detta är ett nyttigt bröd som du tillagar snabbt då det trots flera ingredienser är få moment och inga jästider.
Du väljer själv om du vill hacka valnötterna med kniv eller ha dem hela. Valnötterna kan även bytas ut efter egna önskemål, förslag som du kan prova är russin eller torkade tomater.
Ingredienser (till 2 st bröd)
- 5 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl vetegroddar
- 2 dl vetekross
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1,5 dl vetekli
- 1,5 msk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1,5 dl mörk sirap
- 1,5 dl valnötter
- 1 liter filmjölk
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke (som minst rymmer 4 liter).
- Häll i sirapen.
- Krossa nötterna med en kniv eller lägg i dem hela.
- Häll i filmjölken och rör om tills alla torra ingredienser blandats in i degen.
- Smöra två formar, det är inte nödvändigt att bröa formarna, och häll i degen.
- Ställ in båda brödformarna i nedre delen av ugnen.
175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 15 min
Låt svalna på galler övertäckt av bakduk
Fiberrikt bröd med russin
I brödreceptet ovan kan du enkelt ändra smaksättningen genom att byta ut valnötterna mot russin. Ingredienserna blir då:
- 5 dl grahamsmjöl
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl vetegroddar
- 2 dl vetekross
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1,5 dl vetekli
- 1,5 msk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1,5 dl mörk sirap
- 1,5 dl russin
- 1 liter filmjölk
Instruktionerna är samma som förut, vilka du hittar ovan.