Recept

Tunnbröd

Detta är recept till tunnbröd som ska gräddas i stekpannan. Med pomeransskal och anis blir det bröd med mycket smak, ännu mer smak blir det om du själv maler ner pomeransskalen. Eftersom du gräddar ett tunnbröd i taget i stekpannan får du vara beredd på att avsätta lite tid.
Tunnbröd och kruskavel

Du bör helst använda dig av en kruskavel (se bilden) när du bakar tunnbröd.

Ingredienser (till 16 st tunnbröd)

  • 5 dl mellanfil
  • 1 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk pomeransskal
  • 1 tsk aniskrydda
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 liter rågsikt
  • 5 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Häll i filen och sirapen. Blanda ihop degen.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och forma den till en lång rulle som du sedan skär i ungefär 16 bitar.
  4. Kavla ut bitarna med kruskavel till runda tunnbröd. Det brukar vara lagom med 15 cm i diameter och 0,5 cm i höjd.
  5. Grädda sedan i stekpanna på medelvärme. Du kan ha olja i botten, men det är inte nödvändigt.
  6. Vänd tunnbröden en gång – cirka 1-2 minuter per sida är lagom.
  7. Lägg dem färdiga tunnbröden i en hög och så småningom kan du lägga dem under en bakduk.