Tunnbröd
Ingredienser: 8 st | Baktid: 1,5 tim
Detta är recept till tunnbröd som ska gräddas i stekpannan. Med pomeransskal och anis blir det bröd med mycket smak, ännu mer smak blir det om du själv maler ner pomeransskalen. Eftersom du gräddar ett tunnbröd i taget i stekpannan får du vara beredd på att avsätta lite tid.
Du bör helst använda dig av en kruskavel (se bilden) när du bakar tunnbröd.
Ingredienser (till 16 st tunnbröd)
- 5 dl mellanfil
- 1 dl sirap
- 1 tsk salt
- 2 tsk pomeransskal
- 1 tsk aniskrydda
- 2 tsk bikarbonat
- 1 liter rågsikt
- 5 dl vetemjöl
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i filen och sirapen. Blanda ihop degen.
- Lägg degen på mjölat bakbord och forma den till en lång rulle som du sedan skär i ungefär 16 bitar.
- Kavla ut bitarna med kruskavel till runda tunnbröd. Det brukar vara lagom med 15 cm i diameter och 0,5 cm i höjd.
- Grädda sedan i stekpanna på medelvärme. Du kan ha olja i botten, men det är inte nödvändigt.
- Vänd tunnbröden en gång – cirka 1-2 minuter per sida är lagom.
- Lägg dem färdiga tunnbröden i en hög och så småningom kan du lägga dem under en bakduk.