Recept

The kakor

Ett recept för the kakor som ska likna den sortens the kakor man köper på ett bageri eller i matbutiken. För att dem inte ska bli pösiga ska du använda relativt korta jäsningstider samt platta ut degen med en brödkavel ordentligt (se detaljerade instruktioner nedan). Vill du ha dem ännu plattare kan du prova att använda mindre jäst.
The kakor och salami
Om du vill ha mindre fett går det bra att helt utelämna smöret från receptet alternativt minska mängden. Det kan behövas tre plåtar för att få plats med samtliga kakor. Ett förslag är att använda koriander eller anis för att ge mer smak åt the kakorna.

Ingredienser (till ca 15 st the kakor)

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 100 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk vit sirap
  • 2 tsk malen koriander (smakförslag)
  • 1 st äggula
  • 12-13 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Värm mjölk och margarin (använder du flytande smör/margarin gäller 1 dl) till fingervarmt i en kastrull.
  2. Smula ned jästen i en bunke och häll ner mjölken och smöret eller margarinet. Se till att jästen löses upp.
  3. Tillsätt sirap, äggula, mjöl, salt och eventuellt koriander. Rör sedan ihop med slev eller bakmaskin till en smidig fast deg.
  4. Låt jäsa under bakduk i 45-50 minuter.
  5. Lägg ut degen på mjölat bakbord och skär upp degen i delar, vilka du sedan rullar ihop och kavlar ut till runda kakor som inte är mer än en centimeter höga.
  6. Lägg dem på en plåt och nagga med gaffel.
  7. Sätt in en plåt i taget i ugnen under 10-12 minuter. När ovansidorna fått ordentligt med färg är det lagom att ta ut dem.

225° (200° i varmluftsugn) | 10-11 min

Lägg the kakorna på galler och låt svalna under bakduk.