Recept

Surdegsbröd

Surdeg som är en blandning av vatten och mjöl användes ursprungligen som jäsmedel. Under processen står degen i rumstemperatur tills den börjar bubbla, sedan används den i en deg på samma sätt som vanlig jäst. Till skillnad mot vanlig jäst ökar surdeg brödets hållbarhet.

Förutom längre hållbarhet är surdeg också bra av hälsomässiga skäl. Den extra långa jäsningen medför också att mineralämnen som järn och zink frigörs som tas upp av kroppen vid förtäring.

När man bakar surdegsbröd brukar bakningen ta över två dagar och degen behöver under tiden "underhållas" med tillsättning av mer mjöl och vatten. Det går också att köpa färdig surdeg i matbutiker som du sedan blandar med jäst, vatten, mjöl och salt (recept brukat finnas med när du köper den färdiga surdegen). Tänk på att du inte ska lägga en handduk över då degen står på jäsning utan plast.

Kastrullbröd med kummin
Kastrullbröd


Milt och aromatiskt surdegsbröd
Surdegsbröd

För mer att lära dig mer om bakning med surdeg rekommenderas Lilla surdegsskolan av Pain de Martin.