Recept

Ljust bröd med pumpakärnor

Pumpakärnor tillför god smak och viss saftighet åt brödet. Här kommer ett recept på ett ljust bröd där också durumvete bidrar till karaktären.

Receptet är beräknat för två bröd som bör få plats på en plåt.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk vit sirap
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • 1 tsk kummin
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 5-6 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Rör eller vispa ihop jäst och ljummet vatten i en bunke.
  2. Häll i olivolja, sirap och pumpakärnor i degvätskan.
  3. Tillsätt sedan allt mjöl, lite i taget medan du blandar degen. Arbeta sedan degen kraftigt tills den är spänstig och slät.
  4. Lägg över bakduk, lock eller dylikt och låt jäsa i 40-50 minuter.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma två stycken avlånga bröd. Lägg bröden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt därefter bröden jäsa under bakduk i 30 minuter till.
  6. Pensla med vatten och strö eventuellt över lite mjöl innan du ställer in plåten i ugnen.

225° (200° i varmluftsugn) | 30 min

Låt bröden svalna en stund innan du skär upp.