Medelgrovt och ljust mandelbröd
Ingredienser: 9 st | Baktid: 1 tim 30 min
Mandelnöt är inte särskilt vanlig i bröd, men den gör sig riktigt bra. Här kommer två recept: ett medelgrovt bröd med tjock skorpa och ett ljust bröd där mandel är smaksättare i båda fallen.
Sötmandel används och du häller ner dessa hela i bröddegen. Eftersom bikarbonat ingår behöver degen aldrig jäsa.
Ingredienser (till 2 st bröd)
- 5 dl rågmjöl
- 4 dl rågsikt
- 6 dl vetemjöl
- 1,5 dl vetekli
- 1 tsk salt
- 1,5 msk bikarbonat
- 2 dl mandel
- 1 dl mörk sirap
- 1 liter filmmjölk
Instruktioner
- Smöra två formar med margarin eller olja.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke samt sirapen och rör sedan om.
- Häll i filmjölk under omrörning.
- Häll över degen i formarna.
- Ställ in formarna i nedre delen av ugnen.
175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 20 min
Låt mandelbröden svalna på galler.
Ljust mandelbröd
Ingredienser: 8 st | Baktid: 2 tim
Detta recept ger ett ljust bröd med mandel i där även durumvete och kummin bidrar till god smak. Se även ett liknande recept där pumpafrön används i stället för mandel.
Det gör inget om någon mandelbit sticker upp ur degen då du formar brödet. Även i detta recept används mandeln i hela bitar.
Ingredienser (till 2 st bröd)
- 50 gram jäst
- 5 dl vatten
- 3 msk olivolja
- 3 msk vit sirap
- 1 dl mandel
- 1 tsk kummin
- 4 dl durumvetemjöl
- 7-8 dl vetemjöl
Instruktioner
- Smula ner jästen och häll i vattnet i en bunke. Rör om till jästen har lösts upp.
- Häll i olivoljan och sirapen.
- Häll i mandeln.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda samt arbeta degen ett par minuter tills den är smidig.
- Täck över med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
- Lägg upp degen på mjölat bakbord och forma två stycken bröd. Dessa lägger du sedan på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Pensla med vatten och strö över lite mjöl innan du ställer in plåten i ugnen.
225° (200° i varmluftsugn) | 30 min
Låt därefter svalna på galler.