Recept

Ljust matbröd

Tre recept på enkelt ljust matbröd med få ingredienser där vatten är bas i det ena och mjölk i det andra plus en barkisvariant. Om mjölk ingår i receptet i stället för vatten blir brödskorpan mjukare. Brödskorpans ytskikt påverkas också av om du täcker över brödet med en handduk efter det kommit ut ur ugnen. Om du låter bli att lägga en handduk över får brödet en hårdare skorpa.
Ljust matbröd med vallmofrön Första receptet är ett ljust bröd baserat på vatten och olivolja. I det andra används vallmofrön som garnering.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • ca 1-2 tsk timjan
  • 2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl (alt. vetemjöl special)

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Häll i ljummet vatten och rör om eller vispa.
  3. Oljan hälls i efter jästen lösts upp. Strö ut timjan.
  4. Häll i mjöl och salt (vänta eventuellt med att tillsätta saltet tills du blandat degen en stund för att underlätta bildandet av glutentrådar, vilket är bra för brödets struktur).
  5. Arbeta ihop degen tillräckligt länge för att få den fast och smidig. Använd slev eller bakmaskin.
  6. Lägg en handduk över och låt jäsa i en halvtimme.
  7. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar och forma dessa till brödlimpor.
  8. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 30 minuter. Pensla sedan med vatten.
  9. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen på 200 grader i cirka en halvtimme.

200° (175° i varmluftsugn) | 30 min

Ta ut bröden från ugnen och låt dem kallna utan bakduk. Vänta gärna 10-15 minuter innan du börjar skära upp brödet.

Ljust bröd bestrött med vallmofrön (barkis)

Detta är brödet som visas på bilden ovan och använder i stort sett samma ingredienser som ovanstående recept med skillnaden att vallmofrön ingår som dekoration. Resultatet blir vad som brukar kallas barkis. Du kan pensla med vatten i stället för med ett vispat ägg, fast då kommer fröna inte alls fastna lika bra.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • Blå vallmofrön

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke och häll i vattnet.
  2. Häll i olja, mjöl och salt.
  3. Blanda degen. Den får vara lite kletig, strö eventuellt över lite mjöl.
  4. Låt degen jäsa en halvtimme i bunken övertäckt av en handduk.
  5. Häll ut degen och skär itu den för att få två delar, vilka du knådar och sedan formar till bröd och lägger på en plåt.
  6. Låt bröden jäsa på plåten under handduk i 30 minuter.
  7. Vispa ett ägg och pensla över bröden.
  8. Strö över vallmofrön.
  9. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen.

200° (175° i varmluftsugn) | 30 min

Ta ut bröden från ugnen och låt dem kallna utan bakduk.

Ljust bröd bakat på mjölk

I nästa recept på ljust bröd används mjölk och äggvitor som bas. Ett förslag som ger lite extra smaksättning är att ersätta saltet med flingsalt. Ur nyttighetssynpunkt kan sockret också bytas ut mot 1 tsk honung.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 st äggvitor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl vetemjöl special

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Värm mjölken till ljummen, blanda ner i jästen och rör om.
  3. Häll i äggvitan från två ägg.
  4. Blanda i de torra ingredienserna.
  5. Arbeta ihop degen tillräckligt länge för att få den fast och smidig.
  6. Lägg en handduk över och låt jäsa i en halvtimme.
  7. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar, vilka formas till två bröd.
  8. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och jäs under bakduk i 25 minuter.
  9. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

225° (200° i varmluftsugn) | 15 min

Ta ut bröden från ugnen och lägg en bakduk över.

Formbröd

frallor med solrosfrönOm du vill baka ljust formbröd kan du använda något av recepten ovan och lägga degen i en brödform (inför andra jäsningen). Se till att få en slät yta på degen utan sprickor innan du lägger den i formen. Du kan eventuellt pensla med vatten en stund innan du tar ut brödet från ugnen.