Recept

Halvgrovt lantbröd

Recept för ett enkelt halvgrovt lantbröd med bara fem ingredienser.
Lantbröd Eventuell smaksättning som du kan prova är kummin eller timjan. I stället för vanligt mjöl kan du också använda lantbrödsmjöl.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 5 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Häll i fingervarmt vatten och blanda tills jästen löses upp.
  3. Häll i rågsikt, mjöl och salt. (Häll eventuellt i saltet först efter en stund för att underlätta bildandet av glutentrådar, vilket är bra för brödets struktur.)
  4. Blanda degen till en fast deg med hjälp av slev eller dylikt. Det gör ingen om degen är något kladdig inför första jäsningen.
  5. Låt bröddegen jäsa under duk i 50 minuter.
  6. Lägg degen på ett mjölat bakbord, knåda och skär den i två delar, vilka du formar till avlånga bröd.
  7. Lägg bröden på plåt och låt jäsa på nytt under duk i 20 minuter.
  8. Ställ in plåten med bröden i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter.

175° (150° i varmluftsugn) | 40 min

Efter du tagit ut bröden lägg bakhanddukar runt dem ordentligt. Skär upp brödet efter det svalnat ett tag.