Instruktioner
- Smula ner jäst i en bunke.
- Häll i fingervarmt vatten och blanda tills jästen löses upp.
- Häll i rågsikt, mjöl och salt. (Häll eventuellt i saltet först efter en stund för att underlätta bildandet av glutentrådar, vilket är bra för brödets struktur.)
- Blanda degen till en fast deg med hjälp av slev eller dylikt. Det gör ingen om degen är något kladdig inför första jäsningen.
- Låt bröddegen jäsa under duk i 50 minuter.
- Lägg degen på ett mjölat bakbord, knåda och skär den i två delar, vilka du formar till avlånga bröd.
- Lägg bröden på plåt och låt jäsa på nytt under duk i 20 minuter.
- Ställ in plåten med bröden i nedre delen av ugnen på 175 grader i cirka 40 minuter.
175° (150° i varmluftsugn) | 40 min
Efter du tagit ut bröden lägg bakhanddukar runt dem ordentligt. Skär upp brödet efter det svalnat ett tag.