Recept

Ljust fullkornsbröd

Recept på enkelt och gott fullkornsbröd, rundformat med hård skorpa. Det nyttiga fullkornet finns i fullkornsmjölet och linfröna.
Fullkornsbröd collage
Flingsalt som ingår i receptet kan ersättas med vanligt salt, fast att använda flingsalt – exempelvis med smak av rosmarin – ger mer smak åt brödet. För att göra brödet extra nyttigt rekommenderas att du använder vetemjöl som är berikat med fullkorn.

Ingredienser (till 4 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 1 l vatten
  • 12 dl rågsikt
  • 12 dl fullkornsmjöl
  • 3 tsk flingsalt
  • 1 dl linfrö

Instruktioner

  1. Häll i ljummet vatten i en bunke och smula sedan ner jästen och rör om.
  2. När jästen lösts ut i vattnet häller du i flingsaltet och rör om igen.
  3. Blanda i övriga ingredienser och arbeta degen smidig med en slev eller bakmaskin.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och forma 4 stycken rundbullar.
  6. Lägg bröden på två bakplåtar och låt jäsa under bakduk i 20 minuter.
  7. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen i 30 minuter eller något mer på 200 grader.

200° (175° i varmluftsugn) | 30-35 min

Ta ut bröden och låt dem kallna under bakduk.