Recept

Fruktbröd med fikon och gojibär

Recept på gott och nyttigt fruktbröd. För detta bröd tillsätts torkade fikon och gojibär, men tips på andra ingridienser ett fruktbröd kan innehålla hittas längre ner.
Fruktbröd
Du behöver brödformar för att baka detta bröd. Fänkål är mest ett förslag och kan bytas ut mot någon annan krydda eller helt uteslutas. Chiafrön kan växlas med linfrön.

Ingredienser (till 1 st bröd)

  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 1,5 dl vetegroddar
  • 1 msk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt
  • 0,25 dl chiafrön
  • 1 dl torkade dadlar / fikon
  • 0,4 dl torkade gojibär
  • 1 krm fänkål
  • 0,75 dl mörk sirap
  • 0,5 liter filmjölk

Instruktioner

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke (som minst rymmer 3 liter).
  2. Häll sirapen och i filmjölken och rör om till en fast deg.
  3. Smöra en brödform och häll i degen.
  4. Ställ in formen i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 20 min (om du har två formar i ugnen kan 1 timme och 30 minuter behövas)

Låt fruktbrödet svalna på galler övertäckt av bakduk.

Tips för ingridienser till fruktbröd

Om du vill ha ett extra saftigt bröd kan du till exempel ta med torkade katrinplommon eller russin. En del brukar också ha med nötter i fruktbröd. Här är några förslag på ingredienser för fruktbröd i allmänhet.

Det går att hitta många goda kombinationer för den som är kreativ.