Recept

Focaccia

Focaccia är ett lyxigt bröd som trots allt är ganska lätt att baka. Du kan välja bland många smaksättningar i receptet som följer som alla sätter prägel på brödet både smak- och utseendemässigt.
Focaccia collage Bland de olika smaksättningarna du kan ha när bu bakar Focaccia bröd finns fetaost (som på bilden), oliver, körsbärstomater. Därtill kan du strö över timjan (som på bilden), rosmarin, oregano och/eller flingsalt. Du behöver en långpanna för att baka enligt det recept som följer.

Ingredienser (till 1 st panna)

  • 25 gram jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 3-4 dl vetemjöl
  • ca 20-40 gram fetaost
  • Timjan
  • Flingsalt

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Värm mjölk till fingervarmt och häll över. Blanda så jästen löses upp.
  3. Tillsätt olivolja, salt och båda mjölsorter som du rör ner lite i taget och rör om.
  4. Arbeta ihop till fast deg.
  5. Låt bröddegen jäsa under duk i 30-40 minuter.
  6. Häll ut degen i långpanna som antingen är smord eller täckt med bakplåtspapper. Tryck ut degen tills den är cirka 1 cm hög (det gör inget om degen inte upptar hela pannan).
  7. Låt degen jäsa på nytt under duk i 30 minuter.
  8. Tryck ner bitar av olivolja - eller annan önskad smaksättning som fetaost - och pensla eventuellt med olivolja. Strö slutligen över timjan (alternativt rosmarin eller motsvarande) och eventuellt flingsalt.
  9. Grädda sedan brödet med långpannan i nedre delen av ugnen.

225° (200° i varmluftsugn) | 20-25 min

När du tagit ut brödet och det hunnit svalna lite skär upp det i rutor. Det går förstås att göra på annorlunda vis, men det typiska sättet när man bakat Focaccia är att göra ett rutmönster.