Instruktioner
- Smula ner jäst i en bunke.
- Värm mjölk till fingervarmt och häll över. Blanda så jästen löses upp.
- Tillsätt olivolja, salt och båda mjölsorter som du rör ner lite i taget och rör om.
- Arbeta ihop till fast deg.
- Låt bröddegen jäsa under duk i 30-40 minuter.
- Häll ut degen i långpanna som antingen är smord eller täckt med bakplåtspapper. Tryck ut degen tills den är cirka 1 cm hög (det gör inget om degen inte upptar hela pannan).
- Låt degen jäsa på nytt under duk i 30 minuter.
- Tryck ner bitar av olivolja - eller annan önskad smaksättning som fetaost - och pensla eventuellt med olivolja. Strö slutligen över timjan (alternativt rosmarin eller motsvarande) och eventuellt flingsalt.
- Grädda sedan brödet med långpannan i nedre delen av ugnen.
225° (200° i varmluftsugn) | 20-25 min
När du tagit ut brödet och det hunnit svalna lite skär upp det i rutor. Det går förstås att göra på annorlunda vis, men det typiska sättet när man bakat Focaccia är att göra ett rutmönster.