Recept

Filmjölksbröd med solroskärnor & linfrö

Recept på nyttigt och gott bröd som bakas med filmjölk. Rågkrossen ger ett grovt bröd, linfrö och solroskärnor gör det smakrikt.
Filmjölksbröd collage
Allt du behöver för att baka detta filmjölksbröd i utrustningsväg är en bunke (som rymmer minst 4 liter), en slev (gärna träslev då det är ganska tungt att röra om smeten för hand om du inte använder en köksmaskin) samt två brödformar. Prova också ett annat filmjölksbröd med något färre ingredienser eller ett recept på filmjölksbröd med gojibär.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl vetegroddar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1,5 dl vetekli
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl sirap
  • 1 liter filmjölk
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö

Instruktioner

  1. Smöra två formar med margarin eller olja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, förutom solroskärnorna och linfröna.
  3. Häll i sirapen och filmjölken, båda under omrörning.
  4. Häll i solrosstjärnor och linfrö och rör om tills allt är väl hopblandat.
  5. Fördela slutligen degen i de båda formarna.
  6. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 20 min

Vänd formarna upp och ned för att bröden ska lossna och låt dem svalna på galler övertäckta av bakduk.

Halvgrovt filmjölksbröd

Ett välsmakande och enkelt recept med färre ingredienser än ovanstående följer här. Det går att variera smaksättning genom att till exempel lägga till cirka en 0,5 dl hackad mandel (eller annan lämplig nöt) eller byta ut solroskärnorna och linfröna mot 1,5-2 mask kummin (vilket också minskar priset för brödets ingredienser). Ett tredje alternativ är att göra brödet saftigare med torkad frukt, till exempel cirka 1 dl plommon.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl solroskärnor / pumpafrön / evt (0,5 dl torkade aprikoser)
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl sirap
  • 1 liter filmjölk (eller naturell yogurt)

Instruktioner

  1. Smöra två brödformar med olja eller margarin.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Häll i sirapen och sedan filmjölken under omrörning.
  4. Fördela degen i formarna.
  5. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 10 min

Lossa brödet från formarna och lägg bakduk runt. Låt helst svalna ett par minuter eller länger då det är svårt att skära upp brödet i början. Brödet går bra att frysa in.