Recept

Yogurtbaguetter

Recept på långa baguetter med syrlig smak. Flingsaltet gör dem smakrika och några ostbitar kan vara allt pålägg som behövs för en riktig god måltid. Längre ner på sidan du ett ytterligare recept på baguetter.
Baguetter collage
För att få det typiska utseendet för baguetter ska du rulla ihop degen från ett hörn i stället för från en kant (detaljerade instruktioner ser du längre ner).

Ingredienser (till 3 st baguetter)

  • 25 gram jäst
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk socker (kan tas bort)
  • 1 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl / 7 dl vete och 2 dl durum
  • 3 dl yoghurt (naturell)
  • Flingsalt

Instruktioner

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll över ljummet vatten. Rör om för att lösa upp jästen.
  2. Tillsätt mjöl, evt socker, salt och yoghurt.
  3. Knåda degen för att få den smidig.
  4. Sedan låt degen jäsa minst en timme under bakduk.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela upp den i 3 delar.
  6. Kavla ut varje deg och rulla sedan ihop dem från ett hörn så att du får en baguetteform.
  7. Lägg baguetterna med skarvsidan synlig på en plåt med bakplåtspapper, och låt jäsa på nytt i en halvtimme.
  8. Pensla baguetterna med vatten och strö sedan på flingsalt. Ställ in dem i ugnen.

225° (200° i varmluftsugn) | 17 min

Låt svalna på galler och sedan under bakduk.

Baguetter med timjan och flingsalt som garnering

Detta brödet använder i stort sett samma ingredienser som ovanstående recept med skillnaden att timjan ingår och inget socker. Dessutom ingår två mjölsorter i stället för en.
två baguetter

Ingredienser (till 4 st baguetter)

  • 50 gram jäst
  • 4 dl vatten
  • 5 dl durumvete
  • 5,5 dl vetemjöl
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Timjan

Instruktioner

  1. Smula ner jäst i en bunke och rör ihop med ljummet vattnet.
  2. Tillsätt allt mjöl.
  3. Knåda degen fast och smidig i 5-10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i minst en halvtimme övertäckt av handduk, tunn plast eller lock.
  5. Lägg ut degen på mjölat bakbord, knåda den och skär den sedan i fyra delar. Kavla ut delarna och rulla ihop dem till avlånga baguetter. Lägg dem på två plåtar täckta med bakplåtspapper och med skarvsidan nedåt. Skär eventuellt en tunnare skåra längs mitten. Lät jäsa utan bakduk i en halvtimme.
  6. Pensla ovansidorna med olja och strö på flingsalt samt timjan.
  7. Sätt in baguetterna i ugnen.

200° (175° i varmluftsugn) | 25 min

Ta ut bröden från ugnen och låt dem svalna en stund.